ბევრი დიასახლისი ცდილობს პასკა თავისი ხელით მოამზადოს. ეს რთული სულაც არაა თუ კარგი რეცეპტი იცი.
მისი მომზადება მუდმივ ყურადღებას მოითხოვს: არ უნდა დაეცეს ტემპერატურა, არ შევიდეს ჰაერი და ა. შ. ცომი საფუარზე უნდა იყოს ბევრი კვერცხით, შაქრით და ნაღების კარაქით. წარმოგიდგენთ 5 დამოწმებულ რეცეპტს.
ტრადიციული პასკა
ინგრედიენტები
- 1–1,5 კგ ხორბლის ფქვილი
- 500 მლ რძე
- 220 გ ნაღების კარაქი
- 2,5 ჭიქა შაქარი
- 6 კვერცხი
- 11 გ მშრალი საფუარი
- 350 გ ქიშმიში
- 10 გ ვანილის შაქარი
მომზადება
- გახსენით საფუარი თბილ რძეში. დაამატეთ 2 ჭიქა ფქვილი, აურიეთ და დადგით საფუარი 30 წუთით თბილ ადგილას, შეფუთეთ სამზარეულოს პირსახოვში.
- განაცალკევეთ კვერცხის ცილა და გული. გულს დაუმატეთ ჩვეულებრივი და ვანილის შაქარი და ოდნავ ათქვიფეთ. ცილა კი მიქსერით აურიეთ ქაფის წარმოშობამდე.
- თავიდან დაამატეთ საფუარს ათქვეფილი კვერცხის გული, აურიეთ, შემდეგ დაუმატეთ გამდნარი ნაღების კარაქი, 200გ და ცილა.
- გაცერით დარჩენილი ფქვილი და აურიეთ ცომში, ზილეთ 20წთ. შეფუთეთ კვლავ პირსახოცით და დატოვეთ 1 სთ.
- დაუმატეთ ცომს დაჭყლეტილი ქიშმიში.
- პასკის ფორმებს წაუსვით ნაღების კარაქი, შემდეგ გაავსეთ ნახევრად ან ცოტა მეტად. დატოვეთ თბილ ადგილას ნახევარი სთ.
- გამოაცხვეთ 180გრადუსზე 30-50წთ. დამოკიდებულია ფორმაზე და ზომაზე.
სწრაფად მოსამზადებელი პასკა
ინგრედიენტები
- 4 ჭიქა ფქვილი
- 1 ჭიქა რძე
- 1 ჭიქა შაქარი
- 50 გ საფუარი
- 100 გ ნაღების კარაქი ან მარგარინი
- 3 კვერცხი
- მარილი
მომზადება
- საფუარი თბილ რძეში გახსენით. დაამატეთ მსუბუქად ათქვეფილი კვერცხი, დამდნარი კარაქი ან მარგარინი, მარილი, შაქარი და ფქვილი. მოზილეთ ცომი.
- პასკის ფორმას წაუსვით კარაქი და ცომით ნახევარზე ოდნავ ნაკლები შეავსეთ. დატოვეთ 3-4 სთ თბილ ადგილას.
- გამოაცხვეთ წინასწარ გაცხელებულ გაზქურაში 40-60 წუთით 170-180 გრადუსზე. მზადყოფნა შეამოწმეთ ხის კოვზით.
პასკა, რომელიც ყოველთვის გამოვა
Ингредиенты
- 1–1,3 კგ ხორბლის ფქვილი
- 11 გ მშრალი საფუარი
- 500 მლ რძე
- 6 კვერცხი
- 200 გ ნაღების კარაქი ან მარგარინი
- 250–300 გ შაქარი
- 300 გ ქიშმიში
- 1 ჩ კ ვანილის შაქარი
- მარილი
მომზადება
- გახსენით საფუარი თბილ რძეში, დაამატეთ 2 ჭიქა ფქვილი და აურიეთ. დადგით თბილ ადგილას ნახევარი სთ.
- გამოყავით კვერცხის ცილა გულისგან. გული აურიეთ ჩვეულებრივ და ვანილის შაქართან. ცოლი ათქვიფეთ ოდნავ მარილთან.
- საფუარს დაუმატეთ ჯერ კვერცხის გული, აურიეთ, შემდეგ დარბილებული ნაღების კარაქი, შემდეგ ათქვეფილი ცილა.
- დაამატეთ დარჩენილი ფქვილი და მოზილეთ ცომი. ის ხელზე არ უნდა გეკრობოდეთ. შეფუთეთ პირსახოცით და დატოვეთ თბილ ადგილას 1 სთ.
- ქიშმიში ჩაალბეთ თბილ წყალში 15 წთ, შემდეგ წყალი გადაასხით. დაუმატეთ ქიშმიში ცომს, აურიეთ და ისევ თბილ ადგილას დადგით. ცომი უნდა ამოვიდეს.
- ფორმები 100 გრადუსზე გაცხელებულ გაზქურაში მოათავსეთ, გამოაცხვეთ 10 წუთის მანძილზე. შემდეგ ტემპერატურა გაზარდეთ 180 გრადუსზე და 20-25 გამოაცხვეთ.