აი რატომ უნდა მოამზადოთ ყოველდღე. მან ბორშის ხარშვა ყოველდღე დაიწყო: ვეგეტარიანული და კლასიკური ბორში ჯანმრთელობის სადარაჯოზე.

სლავების საყვარელი კერძის სარგებლიანობა მრავალი წლის ისტორიითაა დამტკიცებული. უკრაინული ბორში მსუყე და ჯანსაღი საკვებია, რომელიც აუცილებლად უნდა ხვდებოდეს თქვენს სუფრაზე.

რითია მაინც ის სასარგებლო? ბორში დიეალურად ბალანსირებული კერძია. ცილები, ცხიმები, ნახშირწყლები – ყველაფერი გაწონასწორებულია.

ცხოველური და მცენარეული ინგრედიენტების ბალანსი დადებითად აისახება საკვების მომნელებელ სისტემაზე, ჰარმონიული ვიტამინური და მინერალური შემადგენლობა კი ორგანიზმს საჭრო ელემენტების დოზით აავსებს. B ჯგუფის, C და K ვიტამინები, ორგანული მჟავები, ამინომჟავები, მინერალური მარილი…

ბორშის ნახარში აუმჯობესებს საკვების მომნელებელ სისტემას, ამცირებს სისხლის სიბლანტეს, სარგებელი მოაქვს გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის. ცილა რომელიც მასშია, კვებავს, ანაყრებს და შრომისუნარიანობას გინვითარებთ.

ბორში მშვენივრად ასუფთავებს ორგანიზმს ტოქსინებისგან ბალანსირებული შემადგენლობის წყალობით. 6 ბოსტნეული – კარტოფილი, კომბოსტო, ჭარხალი, სტაფილო, პომიდორი და ხახვი საუკეთესო შემადგენლობაა ორგანიზმიდან ნიტრატების გამოსადევნად.

თუ რეცეპტიდან ხორცის ბულიონს ამოიღებთ, მაშინ კერძი დიეტურიც იქნება. მსგავსი ბორში ვეგეტარიანულია.

ვეგეტარიანული ბორში სასარგებლოა
  1. ღვიძლის დაავადებებისას
  2. გაცხიმოვნებისას
  3. ათეროსკლეროზისას
  4. ქოლეცისტიტისას
  5. შაქრის დიაბეტისას

ბორშის შემცველობა ცხიმებს ხლეჩს და ცუდ ქოლესტერინს გამოდევნის.

ბორშის მომზადება ადვილი არაა. აუცილებლად უნდა მიყვეთ რეცეპტს. წარმოგიდგენთ საიმედო მაგალითს, რომლის მეშვეობითაც კერძი აუცილებლად გემრიელი გამოვა:

ინგრედიენტები
  • ხორცი— 300 გ
  • კარტოფილი — 2 საშუალო
  • ჭარხალი — 1.
  • კომბოსტო — 150–200 გ
  • სტაფილო — 1.
  • ნიორი — 2 კბილი
  • ხახვი — 1
  • ტომატის პასტა — 3 ს.კ.
  • დაფნის ფოთოლი — 3
  • კამა, ოხრახუში
  • მცენარეული ზეთი
  • შავი პილპილი
  • მარილი
მომზადება
  1. ქვაბში 2.3 ლ წყალი ჩაასხით. დაამატეთ ხორცი ცივ წყალში, მიიყვანეთ ბულიონი ადუღებამდე. გადმოასხით პირველი ბულიონი და ხორცს ახალი წყალი ჩაუსხით.  ჩააგდეთ დაფნის ფოთოლი შავი პილპილი, დაჭრილი ნივრის კბილები. თუ დაამატებთ ნიახურს, ბორშს განსაკუთრებული არომატი ექნება. 1საათზე ნაკლებ დროში ხორცი მოიხარშება და ბულიონიც მზად იქნება.
  2. ამოიღეთ ხორცი ბულიონიდან, დაჭერით კუბიკებად და დაამატეთ ქვაბში კარტოფილის დაჭრილი კუბიკები და გახეხილი კომბოსტო.
  3. დაჭერით სტაფილო და ჭარხალი, ხახვი ნახევარწრეებად. ნახევარი ნედლი სტაფილო და ხახვიც ჩააგდეთ ბულიონში. დარჩენილი სტაფილო და ხახვი ტაფაზე მცენარეულ ზეთში შეწვით, მარილითა და პილპილით.
  4. დაამატეთ თითქმის მზა ბორშს მოთუშული ბოსტნეული. დაამატეთ ტომატპასტა. მოაყარეთ მარილი და პილპილი. 10 წუთის შემდეგ დაამატეთ დაჭრილი მწვანილი და ნივრის კბილი. დადგით 10-15 წთ-ის მანძილზე.