კარდიოქირურგი: მეგობრებო, ჯობს ხორბალზე უარი თქვათ. ის დაავადების პირველი მეგობარია.

ხორბალი პოპულარული მარცვლეული კულტურაა, რომელიც კულინარიაში ბევრი რამის დამზადებისთვისაა განკუთვნილი. თუმცა, თანამედროვე მეცნიერებებმა ახალი სახეობის შექმნას დაუდო საფუძველი, რომელიც ავადმყოფობებს იწვევს. ხორბლის მავნე ხასიათმა ადამიანის ორგანიზმს საფრთხე შეუქმნა.

ხორბლის მავნებლობა

ამერიკელმა კარდიოლოგმა უილიამ დევისმა რამდენიმე წლის წინ ბესტსელერი “ხორბლის მუცელი” დაწერა. ის დარწმუნებულია, რომ ხორბლის თანამედროვე სახეობა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის საზიანოა. ის საკვებისთვის სხვა ფქვილს გვირჩევს.

ექიმი დევისი დიდიხანი ეძებდა ეფექტურ ხერხს გულ-სისხლძარღვთა პროფილაქტიკისთვის. მან აღმოაჩინა, რომ თანამედროვე ხორბალში შემავალი ინდექსი სისხლშ შაქრის რაოდენობაზე ახდენს გავლენას. ასევე, ის მადის სტიმულირებას ახდენს.

დევისმა პაციენტებს ურჩია ხორბლის პროდუქტები რაციონიდან სრულად ამოიღონ. რამდენიმე თვის შემდეგ, დაავადებულებს მოაკლდათ ზედმეტი წონა, დაეწიათ სისხლში შაქრის რაოდენობა და განწყობაც გაუუმჯობესდათ.

“ხორბალი დღეს ის კულტურა აღარაა, რომლითაც ჩვენი ბებია-ბაბუები 30-40 წლის წინ იკვებებოდნენ. ეს მცენარე სიმაღლით ნახევარი მეტრია და გასული საუკუნის ლაბორატორიებშია შექმნილი.” წერს უილიამ დევისი.

კარდიოლოგი გვარწმუნებს, რომ ხორბალზე უარის თქმის შემდეგ, პაციენტები კარგავენ ზედმეტ წონას, ნაკლებად აწუხებთ ართრიტი, აღარ აწუხებთ დეპრესია და კუჭის პრობლემები.

ამიტომაც, ექიმი დევისი გვირჩევს ჩავანაცვლოთ ხორბლის პროდუქტები სელით ან ქერით. მისი რეკომენდაციით, რაციონს უნდა დავამატოთ ხორცი, თევზი, კვერცხი, ბოსტნეული, ხილი, რძის პროდუქტები. კარდიოლოგი დარწმუნებულია, რომ რაც უფრო მსუბუქი და ნატურალურია საკვები, მით უკეთესი.

იგივენაირად საუბრობს დევისი მთლიანი ხორბლის პროდუქტებზეც. მისი აზრით, განსხვავება აქ იმაზე მეტი არაა, როგორც ფილტრიანი და უფილტრო სიგარეტის შემთხვევაში.

“ქრონიკული საწამლავი” – ასე უწოდებდა ექიმი ხორბალს და გამოსცა კიდეც წიგნი, სადაც რჩევებს გვიზიარებს, თუ როგორ გავდევნოთ რაციონიდან საშიში პროდუქტები. წიგნში ის 150 პოპულარულ რეცეპტსაც გვიზიარებს.

«რეცეპტების უმრავლესობა ის დესერტებია, რომლებიც ჩემი კვების მოდელს პასუხობენ და ყველა პაციენტს ვურჩევ მათ” – ხსნის დიეტოლოგი.

სამწუხაროა, რომ მეცნიერების განვითარებასთან ერთად, ადამიანი უფრო და უფრო ცდილობს ბუნებისგან განდგომას. დროდადრო მავნე პროდუქტებს ჩვენს ჯანმრთელობასაც ვწირავთ.