4 საკვები, რომელიც თქვენს ორგანიზმს კოლაგენის გამოყოფაში დაეხმარება

კოლაგენი უმნიშვნელოვანესი ცილაა, რომელიც პასუხს აგებს კანის სილამაზესა და ახალგაზრდობაზე, ასევე, ხელს უშლის სახსრებისა და კუნთების ტკივილს, აძლიერებს ფრჩხილებსა და თმას.

კოლაგენის მთავარი ფუნქცია გამოიხატება იმაში, რომ შეაერთოს ორგანიზმის სხვადასხვა ქსოვილი, ამრიგად, გახადოს ისინი დრეკადი და ელასტიური.

25 წლის შემდეგ, ორგანიზმი სულ უფრო ნაკლებ კოლაგენს გამოიმუშავებს, იმისათვის კი, რომ ამ ცილის დონე შევინარჩუნოთ, უნდა ვეძებოთ ალტერნატივა, მაგალითად, კვების გზით.

1. ამინომჟავები

ამინომჟავები შეიცავს პროლინსა და ლიზინს – ორ კომპონენტს, რომლებიც ასტიმულირებს კოლაგენის გამომუშავებას. ჩვენ შეგვიძლია ასეთი მინერალების მიღება კიტრის, პიტნის, ყურძნის, მსხლის, ვაშლისა და სტაფილოსგან.

2. ხილი

წითელი, ყვითელი ან ფორთოხლისფერი ხილი შეიცავს ლიკოლინს – ანტიოქსიდანტს, რომელიც ხელს უშლის კოლაგენის განადგურებას. მას შეიცავს ზოგიერთი ხილი და ბოსტნელი, როგორებიცაა პომიდორი, სტაფილო, წიწაკა ჩილი, ბოლოკი, ვაშლი, პაპაი და სხვ.

3. ომეგა3-ს ცხიმოვანი მჟავები

სელის ზეთი მდიდარია ომეგა3-ის ცხიმოვანი მჟავებით. მათი მიღება შეგიძლიათ სალათის რაციონში ჩართვითაც. ასევე, ცხიმოვან მჟავებს შეიცავს ჩიისა და კონოლპის თესლიც.

4. ხახვი და სატაცური

ხახვს შეუძლია კოლაგენის გამომუშავება გოგირდის მაღალი შემცველობის წყალობით, რაც ასტიმულირებს ხრტილების, ძვლებისა და მაკავშირებელი ქსოვილების აღდგენას. მეორე პროდუქტი, რომელიც კოლაგენის სინთეზს უწყობს ხელს, არის სატაცური.

აუცილებლად უნდა დაეხმაროთ თქვენს ორგანიზმს ამ ცილის გამომუშავებაში, რათა მან ჯანმრთელად და ნორმალურად იმუშაოს.