მრავალძარღვას ბევრი დადებითი აქვს. დაკრიფეთ და ჩაყარეთ ქილაში. აი რატომ

მრავალძარღვა ნაგვის ბალახია. ის ცნობილია კარგი სამკურნალო თვისებებით. ის ხშირად გზის პირას იზრდება.

ჯერ კიდევ ბავშვობაში ყველამ ვიცოდით, რომ პატარა ჭრილობაზეც მაშინვე ეს მცენარე მიგვედო.

ეს მცენარე ფლობს სისხლის შემაჩერებელ, ანტისეპტიკურ, ანთების საწინააღმდეგო და ჭრილობის შემახორცებელ თვისებებს.

მრავალძარღვას სიკეთე

მრავალძარღვა არის საუკეთესო გამაჯანსაღებელი საშუალება შინაგანი გამოყენებისას. მისი ფოთლები და ნაყოფი შეიცავს ლორწოს და იმ ნივთიერებებს, რომლებიც დადებითად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის მუშაობაზე, ხსნის ანთებებს.

მრავალძარღვას ფოთლები შეიცავს კალიუმს, ლიმონმჟავას, ფიტონციდებს, გლიკოზიდებს, ფერმენტებს – ინვერტინს და ემულსინს, ალკალოიდებს, ვიტამინ C-ს, კაროტინს. თესლი შეიცავს ოლეინის მჟავას, საპონინებს და ნახშირწყლებს. ჭრილობის შემახორცებელი ეფექტი ვლინდება ვიტამინმსგავსი ნივთიერების – ვიტამინ U-ს წყალობით. მრავალძარღვას სარგებლობა განუზომელია.

ზემოჩამოთვლილის გარდა, მრავალძარღვას პრეპარატები ფლობს შარდმდენ და ჰიპოტენზიურ თვისებებს. მათ იყენებენ ათეროსკლეროზის, ჰიპერტონიის, სასუნთქი სისტემის დაავადებების, გასტრიტის, წყლულის, ენტერიტის დროს.

ასევე ეს საშუალება გამოიყენება სიმსივნური წარმონაქმნების მკურნალობისას. აი, როგორ უნდა მოამზადოთ განსაკუთრებული ნახარში:

პირველი მეთოდი. აიღეთ ერთი კილო მრავალძარღვას ფოთოლი და ერთი კილო თაფლი. დაჭერით ფოთლები და გახეხეთ. დაამატეთ მცირე რაოდენობის წყალი და აადუღეთ. როცა ფოთლები გაცივდება, გადაწურვის გარეშე, შეურიეთ თაფლს. გაციების, ხველების, სიცხის დროს მიიღეთ ერთი ჩაის კოვზი საათში ერთხელ.

მეორე მეთოდი. ფოთლები გარეცხეთ, გააშრეთ და ჩააწყეთ ქვაბში ფენებად. თითოეულ ფენას მოაყარეთ შაქარი, შეფუთეთ ქვაბი და დადგით ბნელ ადგილას სამი კვირით. გადაწურეთ შემდეგ და შედგით მაცივარში. გასტრიტის, კოლიკის, კოლიტის დროს მიიღეთ თითო სუფრის კოვზი დღეში 3-4ჯერ, ჭამამდე 15 წუთით ადრე.

მრავალძარღვას ფოთლებისგან დამზადებულ ნაყენს აქვს ზოგადი იმონოგამაჯანსაღებელი ეფექტი.

მრავალძარღვას ფოთლები შეგიძლიათ დაქუცმაცებული, ფაფისმაგვარი სახით მტკივნეულ ადგილებზე მიიდოთ. ამის გაკეთება არ ღირს ვარიკოზისა და თრომბოფლედიტის დროს. ახალ წვენს აქვს ბაქტერიოსტატიული და დამაწყნარებელი ეფექტი.

მრავალძარღვას იყენებენ კოსმეტოლოგიაშიც. მისი ფოთლების ნახარშს ივლებენ თმაზე. ნაყენის გაყინული კუბებით იწმენდენ სახეს. ასევე იყენებენ კულინარიაში – ახალ ფოთლებს უმატებენ სალათებში.

მრავალძარღვას სარგებლობა უდავოა, თუმცა ის არ არის პანაცეა. მისი მიღებისას დროს ასევე უნდა ებრძოლოთ დაავადების მიზეზს.

გისურვებთ ჯანმრთელობას!