ჩემი მეზობელი 60 წლისაა და ამ ბოსტნეულმა დაუბრუნა მხედველობა, გაუსუფთავა ღვიძლი და კუჭი

ამ მცენარის სარგებლიანობა დიდიხანია ცნობილია. ჯერ კიდევ ბიზანტიაში ექიმები ჭარხლის წვენს ბევრი დაავადების სამკურნალოდ იყენებდნენ. მრავალწლიანმა გამოცდილებამ დაადასტურა, რომ ჭარხანი ასუფთავებს სისხლს, წვავს “ცუდ” ქოლესტერინს, ამცირებს წნევას და გამოდევნის ტოქსინებს.

თანამედროვე ექიმები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ჭარხლის სისტემატიური გამოყენება საუკეთესო პროფილაქტიკაა ონკოლოგიისთვის.

ბევრი ადამიანი მზადაა სხვადასხვა წამალი დალიოს, ოღონდ ყოველდღურად ჭარხლისგან სასარგებლო კერძი არ მოამზადოს. წარმოგიდგენთ ჭარხლის სახეობებს და სამკურნალო სმუზის რეცეპტს.

სუფრის ჭარხალი
მას ძირითადად ბორშის, სალათების და მისაყოლებელი კერძების მოსამზადებლად იყენებენ. ეს სახეობა მდიდარია A ვიტამინით და ასკორბინის მჟავით.

წითელი ჭარხალი
ეს სახეობა დიდი პოპულარობით სარგებლობს ადამიანებში, რომლებსაც საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები აქვთ. ის წარმატებით ებრძვის ინფექციურ დაავადებებს.

საკვები ჭარხალი
ეს სახეობა დიდი ზომებით გამოირჩევა. 1 ცალი წონით შესაძლოა 14 კილოგრამს აღწევდეს. მას ცხოველთა საკვებში ვიტამინის სახით ამატებენ. ადამიანები კი ჭრილობების სამკურნალოდ იყენებენ.

შაქრის ჭარხალი
ამ სახეობას ბევრი საქაროზა აქვს, ამიტომაც შაქრის წარმოებისთვის გამოდგება.

თქვენი ორგანიზმისთვის ყველაზე სასარგებლო სუფრის და წითელი ჭარხალია. ეს სახეობები გამოაგდგებათ კერძების და სმუზების მომზადებისას.

წარმოგიდგენთ ძალიან სასარგებლო სასმელის რეცეპტს, რომელიც საჭმლის მომნელებელ სისტემას მოგიწესრიგებთ.

ჭარხლის სმუზი
ინგრედიენტები
  • 1 საშუალო ჭარხალი
  • 1 სტაფილო
  • 1 ვაშლი
  • 250 გ წყალი
მომზადება

დაჭერით ყველა ინგრედიენტი და ბლენდერის ჯამში მოათავსეთ.

დაამატეთ წყალი და მიიყვანეთ ერთგვაროვან მასამდე.

მსგავსი სმუზი ბავშვებსაც მოეწონებათ. ადამაინები, რომლებიც ჰიპერტონიით იტანჯებიან, მოუმზადეთ ეს სასმელი კვირაში 3-ჯერ.