გამოჩენილმა უნგრელმა ქირურგმა თეოდორ ბილროტმა ერთხელ მოსწავლეებს ექსპერიმენტის ჩატარება შესთავაზა. მათ ცხვრისგან და თხისგან ფარისებრი ჯირკვალი უნდა ამოეკვეთათ.
ჩატარებული ოპერაციის შედეგებმა ქირურგი და მისი მოსწავლეები ძლიერ გააოცა. აღმოჩნდა, რომ ოპერაციის გამო ცხოველების სისხლში ქოლესტერინის დონემ მძაფრად აიწია, რამაც არტერიის სრული ათეროსკლეროზი გამოიწვია. გამოდის, რომ ცხოველებმა, რომლებიც ბალახით იკვებებიან და არასდროს იღებენ ცხოველურ საკვებში შემავალ ქოლესტერინს, ათეროსკლეროზით დაავადება დაიწყეს.
ეს იმის პირველი ნიშანი იყო, რომ ფარისებრი ჯირკვლის მუშაობის პრობლემებს ათეროსკლეროზის გამოწვევა შეუძლიათ. შემდეგ, მეცნიერებმა კვლევების ჩატარება აქტიურად დაიწყეს, რომლებმაც აჩვენა, რომ ათეროსკლეროზის მთავარი პრობლემა ცხოველური საკვების გამოყენება კი არა, არამედ ჯირკვლის არასწორი მუშაობაა. ამასთან დაკავშირებით, XIX საუკუნეში ათეროსკლეროზს პაციენტებისთვის ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონების მცირე დოზის გამოწერით კურნავდნენ.
ყველაფერი მეოცე საუკუნის მეორე ნახევარში შეიცვალა – გაჩნდა თეორია, რომელიც ამ დაავადების გამოწვევას ცხოველურ საკვებში არსებულ ქოლესტერინს აბრალებდა. ბევრი მეცნიერი დარწმუნებული იყო, რომ დაბნეულობა ფარმაცევტული კომპანიების გააქტიურებამ გამოიწვია.
ზოგიერთი სპეციალისტი ფიქრობს, რომ სწორედ ეს თეორია გახდა ფატალური ადამიანებისთვის, რომლებსაც ათეროსკლეროზი აწუხებთ. ექიმების არაკომპეტენტურობის ერთ-ერთი ტრაგიკული მაგალითი აშშ-ს პრეზიდენტის, დუაიტ ეიზენჰაუერის სიკვდილი გახდა. ინფარქტის შემდეგ პოლიტიკოსს დაბალქოლესტერული დიეტა გამოუწერეს, რომელმაც სიტუაცია გაამძაფრა. ადამიანი რაც უფრო ამცირებს ცხოველური ცხიმების მღებას, ქოლესტერინის ხარისხი უფრო და უფრო ეწევა.
მსგავსი გადაწყვეტილების შედეგი წონის მომატება და რამდენიმე ინფარქტი გახდა. არცერთმა კვლევამ არ აჩვენა, რომ ათეროსკლეროზის განვითარებაში დამნაშავე ცხოველური ცხიმები ყოფილიყოს. მაგრამ, ეს ინფორმაცია არ გაავრცელეს. წარმოიდგინეთ, როგორ დაარტყამდა ეს ფარმაცევტული კომპანიების შემოსავალს, რადგანაც გაყიდვების ლიდერი სწორედ ანტიქოლესტერული პრეპარატი იყო.
მეცნიერები გვარწმუნებენ, რომ ათეროსკლეროზთან ბრძოლის ყველაზე ეფექტური საშუალება რაციონიდან “სქელი” ნახშირწყლების ამოღებაა. ისინი შედიან ტკბილეულის, მდიდარი სახამებლის და რაფინირებული პროდუქტების შემადგენლობაში, სწორედ ეს საკვები უნდა ამოიღოთ რაციონიდან.
ცნობილი ფიზიოლოგი რუდოლფ ვიჰროვი წერდა, რომ ქოლესტერინის მომატებული ხარისხი ორგანიზმის პროცესების დარღვევის შედეგია. სტატისტიკის ანალიზისას მეცნიერებმა აღნიშნეს, რომ ადამიანებში, რომლებშიც ქოლესტერინის დაბალი დონეა, სიკვდილიანობა ორჯერ მაღალია.
როგორც სჩანს, ქოლესტერინი ანტიმიკრობული ნივთიერებაა. ის უბრალოდ აუცილებელია ტვინის ნორმალური განვითარებისთვის და ცენტრალური ნერვული სისტემისთვის. ქოლესტერინის დაბალი დონე ღვიძლს უქმნის საფრთხეს, რადგანაც მას მისი სინთეზირება უწევს იმის მაგივრად, რომ ორგანიზმიდან ტოქსინები გამოდევნოს.
ქოლესტერინი ანტიოქსიდანტია, თუ მისი ხარისხი დაეცემა, ორგანიზმი სხვადასხვა დაავადებებით დაიტანჯება: კიბოთი, სექსუალური დისფუნქციით, მეხსიერების დაქვეითებით, პარკინსონის დაავადებებითა და ინსულტით. პროდუქტებზე უარის თქმა, რომლებიც ცხოველურ ცხიმებს შეიცავენ, ადამიანისთვის კატასტროფაა, ასე ფიქრობენ მეცნიერები და გამოცდილი ექიმები.